De Adelbertusakker in Egmond-Binnen

Aan de rand van de duinen bij Egmond-Binnen ligt de Adelbertusakker. De plek is vernoemd naar de heilige Adelbert die in de Vroege Middeleeuwen als predikant in deze streek het geloof onder de heidenen kwam brengen. Na Adelbert’s dood werd hij begraven op de akker, alwaar de inheemse bevolking waarschijnlijk lang voor de komst van Adelbert hun doden vereerden en misschien ook ter plaatse begroeven. Op deze akker stond in de Vroege Middeleeuwen een houten kerkje. Meer dan twee eeuwen later had een non uit Hallum (de naam van Egmond-Binnen in middeleeuwse tijden) een opmerkelijke droom. Het was meer een opdracht, maar dan van hogerhand. Deze luidde dat Adelbert in de kapel van de abdij zou moeten worden herbegraven. Zo gedroomd, zo gedaan. Het graf van Adelbert werd geopend en de beenderen in processie naar de nieuwe verblijfplaats gebracht. Toch was het verhaal daarmee niet afgelopen. Op de plek waar men had gegraven, ontsprong – wonder boven wonder – een waterbron. En de bron bleek geneeskrachtig te zijn. Adelbert heeft dus zelfs na zijn dood nog voor wonderen gezorgd.

De bron is nog steeds te bewonderen op de Adelbertusakker. Men zegt dat blinden en slechtzienden baat hebben bij het drinken van het water uit de Adelbertusput. Hoewel het bovenstaande verhaal is gebaseerd op een legende, geromantiseerd in de loop van de eeuwen, zo oefent de plek nog steeds een bijzondere aantrekkingskracht uit op de bezoeker. Neem eens plaats op de akker op een bankje of op de met mergelstenen gerestaureerde muren van de tufstenen kerk. De tufstenen kerk heeft ooit het houten kerkje vervangen en is lang geleden ten onder gegaan door toedoen van de heren van Sonoy. Een bezoek aan de Adelbertusakker nodigt uit tot bezinning.

De Adelbertusakker is gelegen aan de Sint Adelbertusweg, naast nummer 31, in 1935 EM Egmond-Binnen.

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

4 Responses to De Adelbertusakker in Egmond-Binnen

 1. Fons van den Boom, Alkmaar says:

  Is het geen goed idee om het gironummer 145720 van de Stichting Adelbertusakker op de website te vermelden voor donaties? Of heb ik het over het hoofd gezien?
  Dank voor jullie werk. Fons

 2. Marleen says:

  Gister liep ik met mijn vriendin het Monikkenpad. Wij ontmoetten op de Akker één van uw vrijwilligers. Het was een bijzondere ontmoeting. Bijgvoegd heb ik de blog van de dag met wat foto’s

 3. Volgens mij(het boertje met net zo n petje)had Marleen Kafando,op 1mei 2011 de dag van haar leven.

  Vrijwilliger Adelbertusakker Fred Houtenbos.

 4. Dag bestuursleden van de Stichting Adelbertusakker.

  Proficiat met de prachtige Stichting Adelbertusakker vlag.

  Groeten een akkerfan. Fred Houtenbos.

Geef een reactie